Krónikus hasnyálmirigy gyulladás és EPI

KEDVES OLVASÓ! KÉRLEK, MINDENKÉPPEN OLVASD EL FERENC HOZZÁSZÓLÁSÁT IS!

Krónikus hasnyálmirigy gyulladás

A krónikus hasnyálmirigy gyulladás jellemző tünete a visszatérő hányás, étkezés utáni hasi diszkomfort érzés, étvágytalanság, gyengeség, fogyás. A tünetek gyakran atipusosak – pl. a kutya passzívabb lesz, válogatós lesz, vagy egyes étkezéseket kihagy -, ezért sokszor nem, vagy tévesen diagnosztizálják.

A krónikus hasnyálmirigy gyulladás gyakran egy másik krónikus betegség kísérőjelensége, leggyakrabban diabetes mellitus, IBD (irritábilis bél szindróma) hirtelen kialakuló magas serum kalcium szint, hiperlipidemia, pajzsmirigy alulműködése és a Cushing-kór is állhat a háttérben. Kiválthatják gyógyszerek és toxinok is.

A diabetessel való kapcsolata kétirányú: cukorbeteg kutyáknál gyakrabban alakul ki krónikus hasnyálmirigy gyulladás, illetve egy krónikus hasnyálmirigy gyulladásban szenvedő kutya gyakrabban lesz cukorbeteg is (egyes adatok szerint 30%-ban ez áll a cukorbetegség hátterében).

A krónikus gyulladás időről-időre fellángolhat, és akut gyulladásba fordulhat. Fordítva is igaz: ismétlődő akut hasnyálmirigy gyulladás gyakran megy át krónikus formába.

A krónikus hasnyálmirigy gyulladás másik gyakori következménye az exokrin hasnyálmirigy elégtelenség (EPI), amikor a hasnyálmirigy többé nem képes emésztő enzimeket előállítani.

Leggyakrabban középkorú, inaktív, magas zsírtartalmú étrenden tartott kutyáknál fordul elő. Kiválthatja a zsíros, mócsingos, konyhai maradékokból származó étrend, különösen, ha emellett ráadásul alacsony a fehérjebevitel, illetve ha egy alacsony, vagy normál zsírtartalomhoz szokott kutya átmenet nélkül magas zsírtartalmú ételt kap.

A diagnózist csak a tünetek alapján, otthon nem lehet megállapítani!

Kezelése: elsősorban az alapbetegséget kell gyógyítani, de bármi is legyen a kiváltó ok, a kezelés fontos része a diéta.

Diétás alapelvek:

  • A kezelés alatt mellőzzük a tápokat. Az otthon összeállított étrend mindig jó minőségű, könnyen emészthető alapanyagokból álljon. A tápra – különösen a magas gabonatartalmú tápokra – a gyógyulás után sem célszerű visszaállni.
  • Alacsony zsírtartalmú étrend: az NRC (National Research Council, USA) javaslata szerint 1000 kcal-ra számítva 10% legyen (szárazanyag tartalomra számítva kb. 5%) a zsírtartalom.
  • Vércukorszint stabilizálása – ezt részben a magas glikémiás indexű zöldségek, gyümölcsök, méz elhagyásával, részben a napi adag többszöri étkezésre elosztásával érhetjük el.
  • Többszöri, alkalmanként kis adagos étkezés – a vércukorszint stabilizálása mellett csökkenti a hasnyálmirigy enzim aktivitását is.
  • Emésztő enzimek gyógyszeres pótlása.
  • Hosszabb távon szükséges alacsony zsírtartalmú étrend esetén szükséges a kalcium pótlása (800 mg/5 kg-ként).

A diétát a klinikai tünetek fennállása alatt kell alkalmazni. Amennyiben ez alatt az időszak alatt nem tapasztalunk az etetések után semmilyen tünetet (pl. hányás, hasi diszkomfort érzés), fokozatosan emelhetjük az étrend zsírtartalmát.

Az alacsony zsírtartalmú étrendet krónikus hasnyálmirigy gyulladás után is célszerű megtartani, különösen akkor, ha a gyulladást olyan gyógyszerek váltották ki (pl. epilepszia elleni gyógyszer), amelyeket nem lehet elhagyni.

pancreas-category_large

EPI – Endokrin hasnyálmirigy elégtelenség

Az endokrin hasnyálmirigy elégtelenség (EPI=exogen pancreas insufficiencia) gyakran veleszületett, de lehet akut vagy krónikus gyulladás szövődménye is. Német juhászoknál, rövidszőrű collie-nál gyakoribb.

Alattomos betegség, hisz a klinikai tünetek csak a hasnyálmirigy állományának jelentős pusztulása (85-90%) után jelentkeznek.

Tünetek

  • Az enzimtermelés felborulása miatt a zsír emésztése elégtelenné válik, ennek eredménye a nagy mennyiségű, halvány színű, gyakori, zsíros széklet.
  • Jó étvágy mellet is fogyás.

A kezelés alapköve a zsírbevitel korlátozása. Egyedileg eltérő, hogy az EPI-ben szenvedő kutya mennyi zsírt tolerál, ennek mértékét a klinikai tünetek  (fájdalom, hasmenés, széklet állaga, minősége) folyamatos monitorozása mellett kell beállítani.

 Diétás alapelvek

  • könnyű emészthetőség (fehérje min. 90%, zsír min. 70%);
  • alacsony zsírtartalom, vagy annyi, amennyit a kutya még panaszmentesen tolerál (de semmiképpen sem magas!);
  • vitamin pótlás (különösen a zsírban oldódó vitaminok: A, D, E, K);
  • emésztő enzimek pótlása (közvetlenül az etetés előtt kell adni);
  • alacsony rosttartalom (max. 2% a szárazanyagtartalomra vonatkoztatva);
  • napi adagot több étkezésre kell elosztani (hasmenés így csökkenthető);
  • a normál testsúly elérése érdekében megemelt energia tartalom (pl. közepes láncú trigliceridekkel – szűz kókuszzsír).

 

 

 

 

13 thoughts on “Krónikus hasnyálmirigy gyulladás és EPI

  1. Két EPI-s kutyám is volt. Menhelyről kaptam őket, mert én tudtam nekik megfőzni a diétás táplálékot és tudtam gondozni őket. Egyikük 5 évet, a másikuk 3 évet élt meg velem.

    Ehhez a betegséghez kifejezetten belgyógyász, az emésztőrendszer betegségeit jól ismerő orvos kell. Én Máthé adjunktus urat (Bpest, Állatorvovosi egyetem) és Katona Ágner (Buda-Vet) tudom ajánlani.

    Enzim pótlásként Mezym Fortet, Dipankrint , majd a végén, amikor itthon megjelent, Lypex-t használtam. A súlyosabb állapotú kutya emellett havonta B12 injekciót is kapott, valamint Quamatelt.

    A legérdekesebb persze a diétás ennivaló elkészítése, amihez az elején azt az útmutatót kaptam, hogy legyen benne sovány hús, zöldség és rizs, ne aggódjak, mert előbb-utóbb rájövök majd a megfelelő arányokra. Végül is a következő recept alakult ki:

    1,5 kg száraz marha hús (kb 3 évig működött a csirke mell is)
    40 dkg rizs (= kb. 1,1 kg főtt rizzsel)
    1 kg burgonya, néha sárgarépa, tök, sütőtök vagy ezek vegyesen.

    Főzés:

    A húst apróra vágtam, elkezdtem főzni kb. 1 1/2 óra után, a mikor szétfőtt turmix géppel pépesítettem. Közben rizst viszonylag sok vízben hasonló hosszú ideig főztem, hogy szinte nyálkássá váljanak a rizsszemek. Az utolsó félórában adtam hozzá az apróra vágott burgonyát és zöldséget, amit szintén pépes állagúra főztem. Majd hozzáadtam a pépesített húst.

    Naponta háromszor adtam nekik enni. Az ételüket test meleg hőmérsékletűre melegítettem majd beleszórtam az enzim pótlót és langyosan tartva, többször megkavarva kb. 15-20 percnyi várakozás után adtam nekik oda.

    Az így elkészített étel mellett a székletük normális volt. A z utolsó fél évben azt vettem észre, hogy nem érdemes a húst túlságosan szétfőzni. Kis kockákban meghagyva még jobb az emésztés, azaz egészen tömör lett a széklet. Persze kérdés maradt bennem elég, hogy milyen is lenne a tökéletes diétás EPI-s kaja, de ezt soha senkivel nem tudtam megbeszélni…

    Nagyon fontos, hogy ezeknek a kutyáknak ezen kívül mást nem szabad enni adni. Mivel az immunrendszerük alig működik, hiszen állandóan energiahiányos állapotban vannak, ezért minden kis apró egészségügyi problémára oda kell figyelni és azonnal orvoshoz kell fordulni, még akkor is ha az állapotuk stabilnak látszik. Legalább fél évente mindenképpen érdemes velük orvoshoz menni. A súlyosabb állapotú kutya vagy 3-4 alkalommal összeomlott, volt hogy lepedőben vittem haza, de nem szabad feladni.

    • Kedves Ferenc!

      Köszönöm, hogy megosztottad tapasztalataidat. Örülök, hogy valaki gyakorlati oldalról is megerősítette, hasnyálmirigy gyulladás/elégtelenség esetén muszáj CH-t is etetni.

      Üdv.

      Kata

  2. Kedves Ferenc és Kata! Sajnos mi is ezzel a betegséggel küzdünk 10 hónapja a 2 éves labrador kutyánknál. A TLI szintje 1 alatt van, tehát egyáltalán nem működik a hasnyálmirigye. Több orvosnál jártunk, mire egy olyan orvoshoz jutottunk, akinek tapasztalata van az ilyen betegséggel. A legtöbb orvos csak tapogatozik, próbálkozik, közben pedig a kutya egyre elfogy. Már mi is nagyon sok minden megpróbáltunk, hogy könnyebb legyen a kutyusnak. Két hetente kap B12 vitamin injekciót, Lypex-et, Quamatelt. Én még adok neki DMGuard készítményt, Probiovetet, Regavetet. Napi háromszor eszik, a reggel, este a Platinum Natural bárányos, rizses tápot, délben pedig főtt rizst, krumplit májjal vagy husival. Sajnos ezek ellenére is előfordul, hogy vannak rossz napjai, mikor reggelre sok a sava, kutyorognak a belei, néha hasmenéses véres széklettel. Ha nincs rosszullét, akkor viszont egy energiabomba, úgy viselkedik, mint bármelyik kamaszkutya, futkos, labdázik. Köszönöm az információkat és jó lenne, ha mások is megosztanák a tapasztalatukat, így segítve egymást. Üdvözlettel: Bné Kati

    • Köszönöm, hogy mindezt megosztottad velünk is.

      Jobbulás a kutyusnak!

      Üdv.

      kata

      • Sajnálom, hogy Ferencet nem tudom a megjegyzés alapján megkeresni. Németjuhász kutyusom kezdett fogyni 4 év diéta után és tapasztalatcserére lenne szükségem. Katit név alapján próbálom megkeresni. Bogyónak napi 85 dkg nyers karaj és 75 dkg főtt krumpli az adagja meg pár szál sárgarépa petrezselyem gyökér és tv paprika mindkét fazékba a hús és krumpli mellé. Karajt 1 órát krumplit 2 órát főzöm és turmixolok. Aztán adagolok fagyasztóba napi 2-szer kap de egy adagot 10-15 percenként 4-szerre adok neki gyógyszer Mezym Forte és Pangrol 1-1 étkezésenként, most éppen kaja előtt egyben, volt, hogy beleszórtam, nincs nagy változás tőle… Vitamin pótlás BMP 3 naponta, K vitamin oldat és B12 injekció 2 hetente, egyik héten ez másik héten az. Korábban kapott probiotikumot 1-1 kávéskanál étkezésenként, de most majd visszaállok rá mert azt olvastam hasznos. Most javasoltak 1 evőkanál sovány! túrót és kókuszolajat.

    • Kedves Kati!

      Tudom elég régi a hozzászólás, de sajnos sehol nem találok frissebbet a témában. Hasonló gonddal küzdünk mi is. Több mint másfél éve diagnosztizálták a kutyánknál az EPI-t. Folyamatos diéta és gyógyszerek mellett rendben ment minden, a súlya szépen gyarapodott, elérte a betegség kezdete előtti fizikai állapotát. De sajnos most már több mint egy hónapja időnként előforduló hasi görcsök, kutyorgás és véres hasmenés jelentkezett nála. Egyfolytában az állatorvot járjuk, sokat vizsgálgatják de egyelőre nem találtak semmi különös okot rá. Ha esetleg tudna javasolni valamit, amivel enyhíthetnénk ezeket a tüneteket az nagy segítség lenne. Köszönöm! Üdvözlettel: S.Bea

  3. Nekem a macskám szenved veleszületett hasnyálmirigy elégtelenségben. Nekem kellett rájönnöm mindenre, hogy mit ehet és mit nem. A zsírok közül a vajat imádja, minden nap adok neki többször is. Az extraszűz kókuszzsírról írják még, hogy jó neki, de azt nem hajlandó megenni, ezért néha műanyag injekcióval nyomom a szájába. A húst csak puhára főzve szereti, apróra vágva. Legnagyobb kedvence a sült hal, azon belül is a keszeg! A gerinc körüli puha hús. Abból rengeteget képes megenni. Naponta 20-30 alkalommal is eszik, sokszor keveset. Szoktam neki adni embernek való B-komplex vitamint is, fél szemet. Nagyjából kordában tudjuk tartani a betegséget, évről évre egyre jobb helyzet, ahogy kitapasztaljuk mi a jó neki. Most 5 éves.

    • Nagyon köszönöm a tapasztalataidat! Kókuszzsír extraszűz volt a túró meg sovány de rosszabb lett a széklete tőle abbahagytam sajnos valamivel jobb nélküle de rosszabb mint előtte… És sajnos így nem hízik.

  4. Én is örülök, hogy megosztottátok! Nekem is van egy 3 éves írszetter kutyám, aki szintén EPI-ben szenved. Nála öröklődést állapított meg az orvos. Iszonyú betegség, bele szakad a szívem, minden étkezés után komoly tünetei vannak, hasfájás, savtúltengés, hasi diszkomfort. Én darált és apróra vágot pulykahússal, zsírmentes, apróra vágott sertéscombbal etetem naponta kétszer. Pangrolt, dipankrint és quamatelt kap, de sajnos ezek sem segítenek sokat. Szörnyű látni, hogy mennyit szenved! Minden étkezés után min. egy óra ez a rossz közérzet. Amint túl van rajta ugyan olyan boldog, játékos, mint más, egészséges kutyák. Mostanra azonban már étkezés nélkül is vannak rossz állapotai, amit általában egy hasmenés old meg. Ő sem hízik, elég soványka és mindig éhes. Sajnos az orvosok sem tudnak segíteni. Tűrjük a sorsunkat, de nem adjuk fel!

    • Kedves Olga! Sajnos Bogyónak kiderült, nem csak EPI-je hanem krónikus bélgyulladása is van (IBD) Erre most a Lypex-en kívül, szteroidot és antibiotikumot kap. Kaja váltva lett gyógytápra, van olyan ami EPI és IBD-re is ajánlanak. Bogyón nem látom hogy fájdalma van. Élénksége egy kicsit csökkent, de ez azért is van szerintem mert a súlya 20 kiló alá csökkent sajnos. Ezért lett a szteroid elkezdve. Sokáig ember gyógyszert használt neki, de most már, vissza lett állítva az állatokra kifejlesztett Lypex-re. Számold ki, esetleg a többféle ember gyógyszer összesen talán már kerül annyiba mint a Lypex. Áru keresőben érdemes rákeresni és interneten rendelni ha bevállalod az árát.

      • Mint írtam fentebb, a macskámnak exokrin hasnyálmirigy elégtelensége van és az állatoknak való Lypex nem ér semmit nála. Nem értem miért. Tudja valaki?

      • Kedves Mészárosné, az én kutyusomnak is EPI-je van ami (Exocrine Pancreatic Insufficiency). Sajnos ezen kívül étel allergia és krónikus bélgyulladás is. Azt sajnos nem tudom, hogy a cicának miért nem használ a Lypex. 😦

  5. Nagyon köszönöm a hozzászólást! A Lypexet meg fogom próbálni. Bogyónak jobbulást kívánok! Nagyon sajnálom! Mi most voltunk ultrahangon és vérvételen, az eredményeink teljesen jók, a problémáink mégis minden étkezés után jelentkeznek, még további vizsgálatok jönnek. Most felmerült esetleg a gluténérzékenység is, az étkezést ehhez igazítjuk, hátha ez is van. Kísérletezünk. Minden jót kívánok!

Hozzászólás