A nyers csirke etetése bénulást okozhat! Vagy mégsem…

Az Dr. Matthias le Chevoir vezette ausztrál állatorvosi kutatás szerint a nyers csirke, különösen a csirkenyak etetése jelentősen megnöveli az akut polyradiculoneuritis (APN) kockázatát.

Az APN, vagy hátulsó testfél gyengeség egy perifériás ideg rendellenesség, mely a végtagok bénulásával járhat.  A betegség lényege, hogy az immunrendszer hibás működése miatt károsodik az idegsejteket „szigetelő” myelin-hüvely, aminek következtében nem lesz megfelelő az információtovábbítás az idegsejtek és az izmok között, ez pedig végül bénuláshoz vezet.

A rendellenes immunválasz hátterében a feltételezések szerint egy régebbi fertőzés, vagy autoimmun folyamat állhat. A betegségnek van emberi megfelelője is, a Ladry-Guillain-Barré szindróma, melynél egyes esetekben az ember emésztőrendszeréből kimutatható egy Campilobacter jejuni nevű baktérium. A feltételezések szerint ez a baktérium módosítja az immunrendszer működését, ami aztán az Ladry-Guillain-Barré szindróma kialakulásához vezet.

Ezt az öszefüggést vette alapul az ausztrál kutatás, melynek során 27 APN-es, és 47 egészséges kutyánál vizsgálták a székletet, valamint a viselkedési és étkezési szokásokat, különös tekintettel a nyers csirke fogyasztására. A székletminták vizsgálata azt mutatta, hogy az APN-es kutyák 48%-ban kimutatható volt a Campilobacter fertőzés, és összességében 9,4x gyakrabban fordult elő, mint a kontroll csoportban. Mivel az APN-es kutyák 98%-a nyers étrenden volt, azt feltételezik, hogy a baktérium a nyers csirkehús etetése során jut a kutya szervezetébe. Ennek kivédése érdekében a nyers etetés helyett a tápok etetését javasolják.

Az eredmények publikálása után felhördült az állatorvosi szakma, különösen a nyers etetést pártoló része, a média is felkapta, majd hamarosan megjelentek a kritikák is.

Dr. Conor Brady a dogfirst.com oldalon publikált egy hosszabb cáfolatot a Campilobacter fertőzés és az APN összefüggése között. Szerinte a kutatás felépítése, és a levont következtetések is hibásak, az alábbi okok miatt:

  1. A Campilobacter a kutyák és macskák közel felének a tápcsatornájában megtalálható függetlenül attól, tápot eszik, vagy nyerset. Tehát az, hogy az APN-es kutyák 48%-a Campilobacter fertőzött, nem kiugró gyakoriság, hanem majdnem azonos a normál kutya populációval.
  2. Korábbi kutatások vizsgálták már az APN és a Campilobacter összefüggését, és nem találtak kapcsolatot. 2011-ben az Ehrilia canis, a Campilobacter, a Borrelia burgdorferi, a Toxoplazma gondii, a Neospora caninum, valamint a szopornyica vírus és az APN közötti ok-okozati összefüggést vizsgálva csupán a Toxoplazma gondii esetében találtak szignifikáns kapcsolatot.
  3. A nyers csirke etetése okozta APN teória ellen szól az is, hogy 4-8 hetes labradoroknál is dokumentáltak már APN-t, akik nyilvánvalóan még sosem ettek nyers csirkét.
  4. A kutatás rendkívül kis mintával dolgozott, és a kontroll csoport nem random módon volt kiválasztva. (Mindkettő alapvető kutatás-tervezési hiba.) A kontroll csoportban jóval alacsonyabb volt a nyersen étkező kutyák aránya, átlagos testsúlyuk pedig majdnem 2x több volt, mint a betegséggel érintett csoportban.
  5. Ha az érintett kutyák 48%-nak székletmintájában jelen volt a Campilobacter, és ők több nyers csirkenyakat és szárnyat esznek, mint a kontroll csoport, ebből nem következik az, hogy ez okozza az APN-t. Mert akkor mi okozza a negatív székletmintát produkáló, de nyers étrenden lévő kutyáknál?

Szerinte sokkal inkább arról lehet szó, mint a szőrtüsző atka esetében. A kutyák szervezetében az atka  állandóan jelen van, de csak akkor tud elszaporodni és okoz tüneteket, ha a szervezet valamilyen fertőzés miatt legyengül. Az APN-re lefordítva: a Campilobacter az APN miatt legyengült kutya szervezetében tud elszaporodni, és ekkor jelenik meg a székletben is.

Felteszi a kérdést: még ha tudományosan bizonyított is lenne a nyers csirke fogyasztása és az APN közötti ok-okozati összefüggés, miért kellene a nyers étrendet teljes mértékben elhagyni, és áttérni az amúgy főleg csirkéből készülő táppal való etetésre? (A nyers étrend nem egyenlő a nyers csirkével.)

Röviden összefoglalva: az ausztrál kutatás kutatásmódszertani hibák miatt nem bizonyítja, hogy kapcsolat lenne a nyers csirke etetése, és az APN között.

A Campilobacter

Hasonló megállapításokat tesz a The Raw Feeding Community weboldal is, az alábbiakat hangsúlyozva:

  1. Jelenlegi ismeretek szerint az APN nem köthető egyetlen kiváltó okhoz, de mindenképpen köthető a legyengült, vagy túlérzékeny immunrendszerhez. Az APN a mosómedve harapással is összefüggésbe hozható, ezért Coonhound Paralysis-nek is nevezik.
  2. Az APN-nek a Campilobacterrel való kapcsolata még nem teljesen felderített, és az semmiképpen nem jelenthető ki, hogy közvetlen okozója, hisz a baktérium az egészséges kutyák 76%-nak a székletében is előfordul, tehát a jelenléte önmagában nem patogén. Más kutatások magasabb arányban találtak Campilobactert az egészséges kontrollcsoport székletében, mint az APN-es kutyákéban.
  3. Az ausztrál kutatók az APN kivédése érdekében a táppal való etetést javasolják, de ezzel két baj van: egyrészt nem készült kutatás arra vonatkozóan, van-e Campilobacter a száraztápban, ugyanakkor ismert, hogy a Campilobacter hatékonyan áll ellen az élelmiszer feldolgozásnak, tehát nagyon is valószínű, hogy a tápban is megtalálható.
  4. Gyenge, vagy túlérzékeny immunrendszerű kutyáknál nagyon fontos, hogy a gazdi a nyers etetés minden rizikóját számításba vegye, és különös gondot kell fordítani a hús tárolására, feldolgozására, és a használt eszközök megfelelő tisztítására. Pl. hosszú fagyasztással csökkenthető a nyers csirkehús Campilobacter tartalma, bár nem mind pusztul el.

 

A végére még egy humán vonatkozású érdekesség. Miközben e témában olvasgattam, többször is belebotlottam egy figyelmeztetésbe: nem szabad a mosogató csapja alatt megmosni a nyers csirkét! Mégpedig azért, mert magában a húsban lévő baktériumok jelentős része elpusztul ugyan a főzés/sütés során, de a leöblítés során teleszórtuk már baktériummal a mosogatót és mindazon felületeket, ahol vagy amiben a csirkét megmostuk. A csap alatt való leöblítés helyett csak erre a célra használatos, fertőtleníthető edényekben célszerű a műveletet elvégezni.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s