Keményítők a tápokban

A kutyatáp piacon egyre több márka vezeti be gabonamentes termékét azt sugallva (vagy direkt ajánlással), hogy ezek hipoallergén tápok, allergiában szenvedő kutyák is fogyaszthatják. (Olykor visszakérdezek a tukmálós eladóknál: atópiás allergiára is jó? Persze fogalmuk sincs, miről beszélek, jön a terelés és/vagy a betanult szöveg zsolozsmázása.)

E termékekben glutént nem tartalmazó borsóval, rizzsel, burgonyával helyettesítik a gabonákat, így valóban nagyon hasznosak lehetnek egy olyan kutya számára, aki glutén érzékeny. Ám sajnálatos módon az erős viszketéssel, vakarózással, a mancsok rágicsálásával  járó tünetegyüttes, vagy a makacs fülfertőzés mögött koránt sem biztos, hogy gabonaallergia áll, hanem pl. az élesztőgombák elszaporodása (vagy sok minden más).

Az élesztőgombák a kutya normál flórjának részei, a szervezetben és a kültakarón egyaránt jelen vannak, ám extrém mértékű elszaporodásuk erős viszketést, vakarózást, a mancs rágicsálását, harapdálását, súlyosabb esetben gombás bőrgyulladást, gombás fülfertőzést okoznak.

Mikor szaporodik el? Kell hozzá egy legyengült immunrendszer (amely együtt jár a bőr ellenállóképességének csökkenésével is), valamint bőséges szénhidrát bevitel, hogy az élesztőgombácskáknak legyen mit zabálnia. Ők ugyanis cukorral táplálkoznak, amelyet a szervezet bőségesen előállít számukra a keményítőtartalmú kutyakajából.

Miben van keményítő? Mindenben, amivel a tápokban a gabonát helyettesítik, azaz a rizsben, burgonyában, édesburgonyában, borsóban. Az anyagcsere során a keményítő cukorra bomlik, igazi terülj-terülj asztalkám az élesztőgombáknak, akik a kutya emésztőrendszerében és a szőrtüszőkben egyaránt esztelen szaporodásba kezdenek, a fenti tüneteket okozva. Tehát önmagában a gabonamentesség (grain-free) még koránt sem garancia a viszketés-mentességre.

Viszketős kutyánál tehát célszerű erősen visszafogni a keményítő bevitelt (is), ezzel párhuzamosan fel kell erősíteni az immunrendszerét, javítani kell a bőr ellenállóképességét. Legfontosabb azonban egy megbízható diagnózis.

starch

 A képen nem szereplő rizsben 810 g keményítő van kg-ként.

 

(Képen látható adatok forrása: Borggreve et al; Murray et al.)

Reklámok

26 thoughts on “Keményítők a tápokban

 1. Szia Kata!

  Akkor igazából olyan kutyának, aki nem allergiás alapvetően semmire, inkább gabonás tápot adjunk? Vagy ha jó az immunrendszere és nem is allergiás, akkor lehet ez is, az is?

  Köszi

  • Szia!

   Egy egészséges kutya esetében szerintem mindegy, hogy gabonás vagy keményítős tápot adsz, a lényeg, hogy a fehérjetartalma magas legyen, és döntő többségében állati fehérjéből álljon. Én nem vagyok híve a gabonás tápoknak, elsősorban azért nem, mert egy átlagos tápban több gabona van, mint hús, és ezt nem tartom jó aránynak.
   A táp kiválasztásakor mindig meg kell nézni az összetevők sorrendjét: sosem adnék a kutyámnak olyan tápot, aminek az összetétele nem hússal kezdődik, vagy olyat, ami ugyan hússal kezdődik, de a következő három valamilyen gabonaféle.

 2. Köszi szépen!
  Most olyat eszik (név nélkül 🙂 ), hús, hús, zöldborsó, hús, hús, hús.

 3. szia Kata, újra

  egy 3 éves ivartalanított szuka magyar vizsla az illető és sajnos jelentkeznek a kertben ezek az elhalt fű foltok / arra gondoltunk hogy az ivartalanítás miatt, de úgy tűnik semmi köze a kettőnek egymáshoz, sokkal inkább a vizelettel kiválasztott nitrit a gond / most anyu buborékmentes ásványvizet itat az ebbel, kiszűrvén ezzel a vízben levő nitritet, nitrátot, de lehet hogy nem ez a megoldás / próbálkoztunk tablettával is, de az nem jött be / gondoltam hogy esetleg túl sok állati fehérjét kap, ezért most olyan tápot próbálok keresni, amiben kevesebb van, de ugye ezt sem lehet a végletekig csökkenteni, pláne hogy egy internetes videóban egy állatorvos azt nyilatkozta, hogy ivartalanított kutyának magasabb fehérjetartalom és alacsonyabb zsír kell az elhízás elkerülése miatt / most josera optiness tápot kap, ebben 22/12 a fehérje-zsír arány

  tudnál jobb tápot javasolni? (hasonló árkategóriában)
  nem fontos a josera persze, nézegettem pl happy dog tápokat is…de túl nagy a választék, nehéz dönteni
  mi lehet az optimális fehérje-zsír arány egy ilyen kutyánál? (fű gond + ivartalanított)
  egy 20/8 már túl kevés lehet? (josera balance)
  tényleg jó az árpa a kutyának? (a doki nyilatkozta ezt is, mert hogy jobb benne a szénhidrát)

  de kap a kutya sok zöldséget, gyümölcsöt is, zabkorpát
  fajtájához képeset kicsit keveset mozog

  arra is gondoltunk, hogy valamennyi táp helyett nedves konzerv tápot is adunk neki, csak ugye ezeknél megint előjön az összetétel probléma, a túl sok gabona, növényi alapanyag

  röviden ennyi
  segítségedet, javaslatodat előre is köszönöm
  gergő

  • Ha csökkenteni szeretnéd a fehérjebevitelt, nagyon fontos, hogy az a fehérje jól emészthető és biológiailag értékes legyen. Ilyen szempontból a legjobb a halas, a bárányos, a marhás. Kevésbé a csirkés és nagyon rosszattesz az a táp, ahol a fehérjetartalom nagy része gabonából származik. Az a táp semmiképpen nem megfelelő, ahol az első négy összetevőből három valamilyen gabonaféle.
   A jól emészthető fehérjéből kevesebb nitrogén képződik, a rosszul emészthetőből sokkal több, tehát a magasabb nitrogéntartalmú ürülék (vizelet) jobban égeti a füvet. Sajnos a Josera tápok ebbe az utóbbi csoportba tartoznak, mert nagyon nagy a gabona-tartalmuk.

   Konkrét táp-javaslathoz tudnom kellene, hogy most hány kiló a kutyus, illetve van-e rajta túlsúly? Etetéskor leöntitek valamivel a tápot, vagy szárazon kapja?

 4. szia
  az a fura hogy előző kutyanal nem volt ilyen fű gond, pedig ugyanezt a vizet itta es konzervet kapott jobbara (Lidl)
  am mostani eb 20-21 kg, nem túlsùlyos
  tapra csak keves vizet teszek, hogy csùsszon kicsit mert nagyon habzsol

  • Kutyánként eltérő lehet az ételek, összetevők hasznosulása. Hányszor ürít ez a kutya székletet egy átlagos napon?

  • Szia!

   Sokat gondolkodtam a kérdéseden, milyen tápot javasoljak.

   A 20/8 már túl kevés! Szerintem még a 22% fehérje is, bár önmagában a fehérjetartalom nem elég infó, ehhez tudni kéne a táp metabolizálható energiatartalmát is. (Érdekes, hogy ezt sok gyártó nem tünteti fel, ki tudja, miért…)

   Az ilyen alacsony fehérje-és zsírtartalmú táp biztosan hízáshoz, ugyanakkor az izomszövet csökkenéséhez fog vezetni, hiszen ha egy tápban kevés a fehérje és a zsír, akkor sok a szénhidrát és a ballasztanyag, amitől a kutya hízni fog, és sokat kakál (a napi 3 már majdnem sok). A jól emészthető táp mellett 1,7x van széklet, nehezen emészthető étel mellett 3-4x.

   Fehérjéből 1000 kcal tápban 45 g a minimum javasolt adag, ez nagyjából az életben maradáshoz elég. Az átlagos napi aktivitáshoz (ami kb. napi 1 óra mozgást jelent) 75 g fehérjének kell lennie 1000 kcal tápban.

   Sok mindent olvastam a hétvégén erről a problémáról, de sehol nem találkoztam konkrét diétás tanáccsal, a szakmailag komolyan vehető cikkek csak annyit írnak, amit már írtam neked: az ételnek biológiailag értékes, jól emészthető fehérjét kell tartalmaznia, mert így kevesebb lesz az anyagcsere folyamán keletkező melléktermék.
   Ugyanakkor sehol nem írták azt, hogy kevesebb fehérjét kell etetni a kutyával.

   Még egy tanáccsal találkoztam, igyon a kutya többet, így hígulni fog a vizelete, ezért javasolják, hogy a tápját bőven le kell önteni vízzel (én annyit öntök a tápra, hogy teljesen ellepje).
   Ehhez azonban nem szabad a vizét megsózni, mert ez árt a szívnek és a vesének. Ha naponta legalább egyszer jól kifárasztod, akkor is bőven vedelni fog, és az jó.

   Ha tartod magad ahhoz az elképzelésedhez, hogy csökkented a fehérjét, nem tudok neked jó tápot javasolni, mert ezek szerintem nem jók.

   Én egy jobb minőségű senior tápban gondolkodnék, ha nekem lenne fű-problémám egy ivartalanított kutya miatt: azoknak megfelelő a fehérjetartalma, és csökkentetett az energiatartalma.

   Az árpáról: szerintem ugyan olyan felesleges gabona egy kutyatápban, mint a búza vagy a kukorica.

 5. szia
  nem ragaszkodok a fehérje csökkentéshez és logikusnak is tűnik amit írtál, hogy ha jobb minőségű, akkor jobban megemészti és kevesebb a vizelet nitrogén
  diétázni sem kell neki (egyenlőre)..ezt csak azért hoztam fel, mert ivartalanított kutya

  sózni nem szoktam neki semmit

  lehet hogy akkor ezután több vizet öntök a tápra

  esetleg adhatok neki heti egy nyers tojást?

  konkrét tápot akkor nem nagyon tudsz javasolni?
  talán a josera árkategóriában nem is nagyon van?

  • amúgy azt honnan lehet tudni hogy a tápon feltüntetett nyersfehérje tartalom az most jó minőségű állati fehérje-e vagy gyengébb minőségű növényi?
   gondolom ez befolyásolja az emészthetőséget

   • Az összetevők listáját kell nézni. Az első négy összetevő a fontos, ebben legalább kettő állati eredetű legyen, és az első helyen is az álljon.

  • Brit Care, Acana, Taste of Wilde, Natural & Delicious. Ha tápot váltasz, mindenkéépen fokozatosan vezesd be neki, nehogy hasmenése legyen.

 6. Szia Kata!

  Én is kérdeznék 1-t.
  Ivartalanított lány kutyám van, aki 7 év körüli és 15kg (találtuk, ezért pontosat nem tudok). 2-3 órát mozog egy nap (ebből sok labdázás, úszás). Acana Ranchlands tápot kap, néha, kb. 2 hetente egy kis darab nyers, csontos marhahúst is adok neki, de végül is csak az élvezet kedvéért. Esténként pedig egy Select Gold fogtisztítót (kicsit).
  Általában minden sétánál ürít, reggel (1,5-2 óra alatt) kétszer. Összesen négyszer.

  A kérdés, hogy akkor ez most sok, nem neki való ez a táp? Vagy sokat mozog-sokat eszik és gyorsabb az anyagcseréje?

  Előre is köszi szépen!
  István

  • Én azt figyeltem meg, hogy intenzív mozgás alatt/után mindig kakálnak, bármit is esznek. A táp jó, azzal nincs gond, de kipróbálhatsz egy másik hasonló minőséget, így össze tudod hasonlítani a végeredményt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s