Csonterősítők: adjuk vagy ne?

Nemrég egy állatpatikában járva akaratlanul is fültanúja voltam az eladó és egy másik vevő beszélgetésének. A vevő elmondta: most vették meg a család első kiskutyáját, de semmilyen kutyás holmijuk nincs még, tanácsot szeretne kérni, mire lesz szükség. Természetesen az eladó a proccos etetőtáltól kezdve a szőrkondicionálón át a fogkő kialakulását gátló cseppekig mindent rásózott, beleértve a csonterősítőt és a multivitamin tablettákat is. A csonterősítő hallatán erős kényszert éreztem a közbeszólásra, a két legfontosabb dolog ugyanis nem derült ki: milyen fajtájú a kutya, és mit fog enni? Hisz az, hogy kell-e csonterősítőt adni a kölyöknek, alapvetően ettől a két tényezőtől függ.

Sok kutyástól hallom (nekik pedig sokszor az állatorvosuk javasolja), hogy a kölyköknek a bevitt táplálék mellé„kell” csonterősítőt – azaz kalcium (Ca) és foszfor (P) pótlást adni, pedig ez nem törvényszerű.

A kalcium a csont és a fogak ásványi anyagainak alapvető eleme, szerepe van a véralvadásban, az izmok, az idegek és a szív normális működésében, hatással van a hormonháztartásra. A csontrendszer egészséges fejlődése szempontjából azonban a megfelelő mennyiségű Ca bevitel csupán az egyik, és nem is a legfontosabb tényező. A mennyiség mellett nagyon fontos a Ca és a P egymáshoz viszonyított helyes aránya (1,2:1 – 1,4:1 között optimális), mert a Ca csak ekkor szívódik fel és hasznosul.

Fontos a szervezet D-vitamin ellátottsága is, hisz a bélből történő felszívódását jelentősen befolyásolja a D-vitamin jelenléte, de a túl sok D-vitamin már csökkenti a kalcium felszívódását, ami csontritkuláshoz, csontlágyuláshoz vezet.

A csontfejlődési zavarok, látszólak ok nélküli végtagfájdalmak hátterében azonban leggyakrabban – különösen a nagytestű fajták esetében – a táplálék energiatartalma, másképpen fogalmazva a túletetés áll – de ez majd egy másik bejegyzés lesz.

Tény, hogy a fejlődésben lévő kutyáknak megnövekedett a kalcium igényük, hiányában a csontrendszer fejlődése elégtelen lesz, de ez igaz a fokozott Ca bevitelre is. A kalcium a bélből szívódik fel, aktív (hormonálisan irányított) és passzív módon.

A bevitt Ca mennyisége és az aktívan felszívódott mennyiség között fordított arányosság áll fenn. Amikor a vér Ca szintje csökken (pl. mert a bevitt táplálékban kevés van belőle), fokozódik a parathormon[1] (PTH) termelődése. A megemelkedett PTH pedig a vese Calcitriol[2] termelését serkenti, hatására a bélből több Ca szívódik fel. A mechanizmus fordítva is működik, tehát megemelt Ca bevitel mellett csökken a felszívódás, a felesleg pedig kiürül a bélből. Mérsékelt Ca bevitel mellett javul a felszívódás hatékonysága is, míg a nagy mennyiségnek csak egy része szívódik fel, a kisebb mennyiségnek akár 90 %-a is felszívódhat.

Az igazi gondot a passzív módon felszívódó Ca okozza. Fokozott bevitel esetén a passzív módon felszívódott Ca mennyisége nagyjából állandó marad, ennek mennyiségét a kutya szervezete nem tudja csökkenteni, tehát a többletbevitelből több szívódik fel. A csontok telítődnek kalciummal, és ez csontfejlődési zavarokhoz vezet.

Kölyökkutyáknál az elválasztásig a passzív felszívódás dominál, ezt követően az arány fokozatosan tolódik el az aktív felszívódás felé, és nagyjából 27 hetes korukra „érik be” a Ca felszívódás hormonális szabályozása. Tehát a kölykök szervezete fél éves kor előtt nem tudja megfelelően szabályozni a kalcium-felszívódást, ezért különösen ügyelni kell a bevitt kalcium mennyiségére.

Tehát adjunk, vagy ne? Jó minőségű táp etetése esetén (amelyben a Ca-1,1%, P-0,9%) számomra a válasz egyértelműen nem, ezek a kellő arányban tartalmazzák a Ca-t, a P-t és a D-vitamint, így ezek mellé nem kell, nem szabad csonterősítőt és D-vitamint adni.

A nem táppal etetett kutyáknál meg kell fontolni a kiegészítést. A változatosan összeállított, kiegyensúlyozott étrend mellé nem szükséges csonterősítőt adni. Ez igényel némi matekozást, de csak 1x kell megtervezni. Nem kell naponta patikamérleggel kimérni a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek mennyiségét; a kiegyensúlyozottság úgy is biztosítható, ha a napi szükségletből heti szükségletet számítunk, és ezt a mennyiséget a hét folyamán biztosítjuk.

Amire figyelni kell: húsban kevés a Ca és sok a P, ezért a döntően húsra alapuló étrend mellé kell adni pótlólagos Ca-t, de célszerűbb a húst magas Ca tartalmú alapanyaggal (pl. túró, joghurt, kefír, tojáshéj, heti 1-2x csont) kiegészíteni. Fontos tudni, hogy a humán készítmények nem jók a kutyának, mert azokban azonos a kalcium és a foszfor aránya.

Kutyák ásványianyag, nyomelem és vitamin szükségletéről ITT olvashatnak.


[1] Mellékpajzsmirigy termeli.

[2] Más néven, calciotrop hormon, vagy 1,25-dihydroxycholecalciferol, ami a D-vitamin hormon formája

Reklámok

5 thoughts on “Csonterősítők: adjuk vagy ne?

 1. Egy kérdéssel fordulnék hozzád: 2 hónapos közép-ázsiai kiskutyánknak carpal flexibility szindrómája van, és képtelen vagyok eldönteni, hogy ebben a helyzetben adjak Ca-ot, vagy sem, valamint, hogy a fehérjebevitelt mennyire drasztikusan csökkentsem? Ahány állatorvost megkérdeztem, annyi teóriát hallottam, természetesen egymásnak ellentmondóakat (a nulla Ca-tól, az egészen nagy mennyiség beviteléig).
  A kiskutya eddig főként tejet, rizst, tojást, napraforgó olajat és nagyon kevés nyúlhúst, meg Royal Canin Giant Startert evett, és bár igyekeztem nem túletetni (jelenleg is soványka), de hatalmas tempóban növekedik. Ca-ot külön nem kapott.

  Szerinted mit tehetek ebben a helyzetben? Milyen irányba változtassak az étrendjén?

  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Szia!
   Az biztos, hogy Royal Canin mellé semmit nem szabad adni. Utána nézek külföldi szakirodalomban, és bővebben is válaszolok a héten.

   Üdv.

   Kata

   • Royal Canin-t nagyon keveset kapott, inkább csak bónusz falatkák voltak (kb. 50g/nap), szóval semmiképp nem ez dominált az étrendjében.

    Üdv,
    Zsigmond

 2. Kedves Zsigmond!

  Több cikket is elolvastam a témában, egyikben sem javasolják a Ca adagolást, sőt. Egyértelműen a túletetést, és az ásványi anyagok túladagolását jelölik meg okként.
  A táplálás során tartózkodni kell a fokozott energia-, Ca- és Foszfor-, valamint D vitamin beviteltől. A fehérjét viszont nem kell korlátozni, nem attól nő gyorsan, hanem a magas energiatartalomtól.
  A kutyád energiaigényét ebben a korban így tudod kiszámolni: a testsúly 0,75-dik hatványa X 210. A kapott érték kcal-ban mutatja az energiaszükségletét. Egészen addig ennyire van szüksége, amíg el nem éri a felnőttkori testsúlyának felét.
  A fenti módon kiszámított energiaszükséglet alapul véve a javasolt minimum fehérjeszükséglete: 1000 kilókalóriánként 50 g fehérje, maximum javasolt mennyiség nincs.
  1 g fehérjében 5,7 kcal van, 1 g zsírban 9,4 kcal, 1 g szénhidrátban 9,5 kcal. (Az adatokat a F.E.D.I.A.F. 2012-ben kiadott útmutatójából vettem.)
  A rizs-tojás-napraforgóolaj-nyúlhús menü nem hangzik rosszul, de nem mindegy, melyiket milyen arányban kapja. A rizs és az olaj magas kalóriatartalmú, tehát ebből nem szabad sokat kapnia, a nyúlhús viszonyt alacsony zsírtartalmú, jól emészthető, tehát ebből kaphatna bővebben. A házilag összeállított kajánál 8 hét és három hónapos kor között az étel 70%-a állati eredetű legyen (hús, túró, joghurt, tojás, sajt), és csak 30%-a növényi (rizs, de ennél sokkal jobb a zabpehely, alma, cékla, sütőtök, répa, kevés banán). Érdemes emellé valamilyen izületvédő anyagot adni ( pl. zöldkagyló kivonat). A tejet nem javaslom, nem tudja megemészteni a tejcukrot.
  A napi adagja ebből a testsúlyának kb. 10%-a. Semmiképpen ne legyen dagika.
  Tápból kizárólag korának és termetének megfelelőt, amelyben már benne vannak az izületvédő anyagok, biztosan nincs benne túladagolva a Ca és a foszfor. Fehérjetartalma 26% körül legyen.

  Üdv.
  Kata

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s