Táplálási javaslatok 1936-ból

Az alábbi táplálási útmutató 1936-ben jelent meg a Természettudományi Közlöny (68. évfolyam, 1043-1066. füzet 149-150. o.) Dr. Zimmermann Gusztáv tollából, amit változtatások nélkül teszek közzé.

ebed

A kutya táplálásáról

A kutya húsevő állat, Carnivora. Ennek ellenére, különösen városokban, ahol szinte családi körben él, innen a latin neve, Canis familiaris, mindentevővé, Omnivora lett, csokoládét, cukrot is eszik, sőt alkoholt is fogyaszt. Hogy ez nem tesz jót egészségének, az kétségtelen, mert szervezete, emésztőkészüléke húsevésre berendezett.

A hús a kutya természetes tápláléka. A nyers hús e célra jobban megfelel, mint a főtt hús. A nyers húst könnyebben emészti meg, szívesebben is eszi meg. A különféle állatfajok húsa majdnem egyformán alkalmas a kutya táplálására. A lóhus sem ártalmas a kutyának, mint azt némelyek állítják és téves az a nézet is, hogy a kutya a nyers hús fogyasztásától férgeket kap.
Célszerű a hús mellett csontot is etetni a szervezet mészsó-szükségletének fedezésére, de lehetőleg mellőzendő az apró vad és házimadarak csontjainak etetése és túl sok csont etetése, mert az székszorulást okoz. Friss hal, halfej is jól használható kutyák táplálására, de sohasem jó a sózott hal, madárfej, nyúlfej szőröstől (tollastól) bőröstől.
Fiatal kutyák természetes tápláléka az első hónapokban a tej, de idősebb állatok ne kapjanak nagyobb mennyiségben tejet, mert ettől bélrenyheség származik és a szervezet ellenálló képessége különböző betegségekkel szemben csökken. Különösen mellőzendő egészséges kutyák táplálása tejben áztatott kenyérrel.
Növényi eredetű táplálékot nem annyira tápláló értéke miatt, mint inkább a jólakottság érzetét keltő béltöltő és izgató, a bélmozgást fokozó hatása miatt adnak a kutyának. A rizs mint jól emészthető, aránylag olcsó tápszer erre különösen alkalmas (bár Németországban használata tilos, mert külföldről hozzák be). Pótlására megfelelnek különféle gabonaneműek és pedig a zab, árpa, rozs, búza, darált vagy megőrölt alakban. A burgonyának kevés a tápláló értéke és a kutya nehezen emészti; ennek ellenére koronként más táplálékkal keverve kár nélkül adható. Hüvelyesek közül a bab, borsó, lencse táplálóanyagokban bővelkedik ugyan, de nehezen emészthető és ezért semmi esetre sem szabad nagyobb mennyiségben etetni kutyákkal.
Kenyeret és süteményt legfeljebb kisebb mennyiségben és száraz állapotban kapjon a kutya, különösen áll ez cukrozott és csokoládés süteményekre, amelyek nem segítik elő az emésztést. A kutyapogácsát (Hundekuchen) lisztből, húsból, csontlisztből és vitamintartalmú növényi anyagokból készítik, tehát magukban foglalják a kutya táplálására alkalmas összes táplálóanyagokat. Még sem ajánlatos a kutyát tisztán kutyapogácsán tartani. Legjobb ezt tartalékul tartani arra az időre, amikor más táplálék nem áll rendelkezésre, utazások alkalmával, kiállításokon stb. A kutyapogácsát szárazon kell etetni.
Főzelékfélék etetése kisebb mennyiségben célszerű, mert a kutya emésztését elősegíti és értékes vitaminokat tartalmaz. Miután a legtöbb kutya nem szívesen eszi meg a főzelékféléket, finoman felaprózva, esetleg nyersen kell a táplálékhoz hozzákeverni. Erre alkalmasak a konyhai hulladékok is, zöldfőzelék, répafélék, stb. Megjegyzendő azonban, hogy a kutyát nem okvetlenül szükséges főzelékkel táplálni.
Nagyon érzékeny a kutya a konyhasóval szemben, ezért a kutyaeledelt sohasem kell megsózni. A fűszerek, így bors, kömény stb. is káros hatásúak. Csupán ételmaradékokkal rendszeresen tartani nem lehet a kutyát. Különösen a vendéglői, többnyire erősebben fűszerezett ételmaradékok, mártások stb. megártanak a kutyának.
A húst és csontot lehetőleg nyersen, a növényi eredetű eleséget pedig megfőzve kell adni a kutyának, amikor már kissé kihűlt, de még nem fagyos. Az eledel mennyisége és összetétele, úgyszintén az etetés ideje a kutya kora, nagysága, használata, tulajdonosának életviszonyai szerint különböző. Fontos azonban, hogy hirtelen változásoknak ne legyen kitéve, mert különben teljesen kifogástalan tápláléktól is megbetegszik. A jó emésztéshez egyébként rendszeres mozgás is feltétlenül szükséges.
A kutya legjobb itala a friss víz, melyet itatóedényében naponta kétháromszor kell felújítani. A túlhideg víz nem jó. Időnként tejet is lehet adni italként a kutyának.
Felnőtt kutya táplálékának fele vagy harmada a hús. Nagy testű kutya 1000 —1500 gr húst eszik meg naponta, középtestű 400—500 gr-ot, kistestű 200—300 gr húst. Elég, ha a felnőtt kutya naponta csak egyszer kap enni, lehetőleg naponta ugyanabban az időtájban.
KOCH hetenként egyszer teljes böjtöt, koplalónapot is ajánl a jó emésztés és az elhízás elkerülése érdekében. A naponta egyszeri étkezéshez szokott kutya nem koldul napközben és a megszokott rendtől való eltérés, kínálgatás nem kívánatos.
Fiatal korban, három hónapostól másfél éves korig bővebben kell táplálni a kutyát, táplálékának lehetőleg kétharmada hús, nyers hús legyen, mert a főzéssel fontos, a növekedésre jelentős anyagok mennek tönkre. Tejet csak kis mennyiségben, legfeljebb az első hónapokban kell adni. Alkalmatlan ilyenkor a kenyér, burgonya és ehhez hasonlók etetése, mert ezek csak megterhelik a gyomrot és a beleket, roszszul használtatnak fel, sőt hasmenést okoznak. A csontképzéshez szükséges meszet a fiatal kutya legjobban borjú és fiatal sertéscsontokban kaphatja meg, melyeket teljesen el tud fogyasztani. A vitaminszükséglet fedezésére kisebb mennyiségű zöldfőzelék (esetleg két-háromnaponként egy kávéskanálnyi csukamáj olaj) alkalmas. A fiatal kutyát naponta háromszor-négyszer kell etetni, kisebb adagokkal, melyeket teljesen elfogyaszt. Az újszülött kutyát anyja táplálja. Rendszerint három hetes korában a kutyakölyök más táplálék után is kezd érdeklődni. Ekkor azonban nem tejet, vagy tejben áztatott kenyeret kell adni neki, hanem finomra vagdalt, friss, nyers húst. Lehet ehhez zsigereket, májat, vesét, lépet, szívet is, mindenkor friss állapotban, és némi zöld főzeléket hozzáadni. Kutyakölykök naponta 2—5-ször táplálandók. Mesterséges felnevelésük az első két héten belül nehezen sikerül. Ilyenkor figyelembe veendő, hogy a kutya teje körülbelül háromszor annyi zsírt és fehérjét tartalmaz, mint a tehén teje.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s