Kakaevés

Valamiért a kutyák nagy előszeretettel hódolnak kakaevésnek, amit mi gazdik viszont ki nem állhatunk, és szeretnénk végleg felszámolni. Ez a mi örök, és gyakran eredménytelen harcunk, ahol csődöt mondanak az egyébként jól működő kutyanevelési készségeink.

Sokszor, sokfélét olvastam már ennek okairól, egyik nagyobb marhaságnak hangzott, mint a másik. Ezért nagyon örültem, amikor nemrég találtam egy hosszabb cikket a Dogs Naturally magazinban a témáról, erre építkezve készült az alábbi összefoglaló.

 ORVOSI OKOK

 Jellemzően valamilyen hiányállapothoz kötődnek, amelyben vagy a táplálék emésztése és felszívódása nem tökéletes, vagy egyes tápanyagokból nem jut elegendő a szervezetbe. Az elégtelen emésztés miatt a széklet kisebb-nagyobb mennyiségű emésztetlen tápanyagot tartalmaz. Mivel a kutya a táplálékból nem tud elegendő mennyiséget felvenni a szervezetének szükséges tápanyagokból, kakaevéssel próbálja meg pótolni.

 Enzim hiány

Nem termel a kutya szervezete elegendő emésztő enzimet a kutyakaja tökéletes megemésztéséhez. Ez véleményem szerint inkább relatív enzim hiány, nem feltétlenül utal elégtelen enzimtermelésre, inkább a táp/moslék összetétele nem illeszkedik a kutya szükségleteihez és élettani sajátosságaihoz.

EPI (Exogen pancreas elégtelenség)

A hasnyálmirigy elégtelenség egy krónikus állapot, melyben a kutya szervezete valóban nem termel elegendő emésztő enzimet, és a széklet bővelkedik emésztetlen tápanyagokban.

Paraziták

Az emésztőrendszer élősködői elszívnak némi tápanyagot, ezt próbálja meg a kutya pótolni.

Egyéb hiányállapotok

A fehérjék lebontásához szükséges hidroklorid sav, és nyomelemek hiánya is állhat a háttérben.

 Felszívódási problémák

Amikor valamilyen háttérbetegség miatt a tápanyagok elégtelenül szívódnak fel, egy részük a széklettel távozik. Ez tápanyag hiányos állapotot okoz, ezt próbálja meg pótolni.

 Megnövekedett étvágy

Egyes betegségekben (pl. cukorbetegség, pajzsmirigy problémák) a kutya falánkabb lesz, és jobb híján ráfanyalodik a kakára is.

Alultápláltság

A nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű táplálék miatt a kutya folyton éhes. Utóbbira jellemző példa a magas CH-, alacsony állati fehérje-, alacsony zsírtartalmú ócska táp vagy konyhai maradék, magyarul moslék (pl. főtt tészta csirkelábbal, rántott leves kenyérrel). A jóllakottság eléréséhez elegendő fehérje és zsír kell, ha ebből nincs elég, akkor egy relatíve magas energiatartalom, és normál adag mellett is éhes lehet a kutya, ezt nevezzük minőségi éhezésnek.

Mit tehetünk?

A kakaevés felszámolásáért folytatott harcunkban tehát mindig a végére kell járni, fennáll-e valamilyen hiányállapot, felszívódási probléma, vagy krónikus betegség, tehát irány az állatorvos.

Minden esetben újra kell gondolni az étrendjét is, pl. jobb minőségű tápra kell váltani, át kell térni a nyers táplálásra, vagy változtatni kell annak az összetételén. A cél, hogy minél könnyebben emészthető, magas biológiai értékű, állati fehérjén alapuló étrenden tartsuk. Ha kap gabonafélét, hagyjuk el. Az emésztés és a felszívódás javítása érdekében adjunk neki rendszeresen nyers pacalt (emésztő enzim kiegészítés), probiotikumot (belek egészségének fenntartása, felszívódás javítása), almaecetet (hidroklorid sav pótlás).

Ilyen menü mellett nem fog kakát enni...

Ilyen étrend mellett nem fog kakát enni…

Én azt figyeltem meg, hogy nálunk csak bizonyos időszakokban csemegéznek kakát, és válogatnak is közöttük, fogyasztás előtt mindig alaposan megvizsgálják, megfelelő-e. Ilyenkor mindig változtatunk valamin, és ez rendszerint működik is.

VISELKEDÉSI PROBLÉMÁK

Van olyan vélemény, hogy a kakaevés összefügg a szukák tisztogatási ösztönével (a szuka egy ideig eltakarítja kölykeinek vizeletét, székletét.)

A kölykök kakaevését inkább a kíváncsiság számlájára írják, ezt rendszerint kinövi. Megfigyelték azt is, hogy a szaporító telepekről származó kölykök között gyakoribb a kakaevés a nem megfelelő tartási körülmények (ketreces tartás), és a minőségi – vagy akár a mennyiségi – éhezés miatt.

Összefüggésbe hozzák a kutyák dögevő hajlamaival, az unalommal, a stresszel (pl. egész nap be van zárva), a törődés, odafigyelés hiányával (így próbálja meg felhívni magára a figyelmet), utánzásos viselkedéssel – látja, hogy más kutyák is kakát esznek.

A kakaevés hátterében a büntetéstől való félelem is állhat. Ha a kutyát megbüntetik a szobatisztasági szabályok megsértése miatt, a legközelebbi „balesetnél” eltünteti a bizonyítékot, hogy elkerülje a büntetést.

A viselkedési okokra visszavezethető kakaevésnél az alábbiakat tehetjük:

Ne büntessük a szobatisztasági baleseteket. Tapasztalatom szerint a kutyák ösztönösen szobatiszták, ha mégsem, akkor valamit mi nem csinálunk jól, tehát nekünk kell változtatni.

Rendszeresen, szükség esetén naponta többször össze kell szedni a kakát. Nem csak a sajátját, más állatokét is, ha a kutya ezzel érintkezhet.

Stresszt kiváltó okok kezelése. Hogy a példánál maradjak, ne tartsuk egész nap egy kennelbe bezárva.

Több fizikai aktivitás, mely mentálisan és fizikailag is kielégíti a kutya szükségleteit.

Rendszeres féreghajtás. Az általánosan elterjedt gyakorlat a negyed évenkénti féreghajtó adása, de terjed az a gyakorlat is, hogy csak akkor adnak féreghajtót, ha az szükséges, tehát ha a kutya valóban férges, vagy indokolatlanul fogy, ill. fedeztetés előtt. Ez utóbbi csoport mindenképpen iktassa be kakaevés esetén is.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s