Mint a farkas

Egyre szélesebb körben terjed a farkaséra leginkább hasonlító, prey modell néven ismert nyers étrend is, melynek lényege, hogy a kutyát kizárólag hússal etetik az alábbi összetételben:

80% izomhús vagy hal

10% csont, húsos csont

10% belsőség, melynek fele máj

Az étrend a lazacolajon és a zöldkagyló kivonaton semmilyen kiegészítőt nem tartalmaz, követői szerint a hús, a csont és a belsőség minden, a kutya számára szükséges tápanyagot tartalmaz. Abban különbözik a BARF-tól, hogy nem tartalmaz zöldséget, gyümölcsöt és tejtermékeket, mert úgy vélik, bár ezek nem ártalmasak, a kutyának nincs szüksége rá.

Nem javasolt a darált hús (darálék), hisz nem dolgoztatja a fogakat, pofaizmokat, márpedig ez a prey modell egyik lényege.

A húsforrás legyen változatos, és lehetőség szerint vadon élő állat húsát, csontját adjuk, hisz ezek tápanyag tartalma magasabb, mint az ipari körülmények között vagy iparilag előállított takarmányon felnevelt állatoké.

A belsőségek közül a máj és a vese a legjobb. A zúza és a szív ez esetben nem a belsőségek, hanem az izomhús közé soroland

A Csendes óceánból származó halakat fogyasztás előtt néhány hétig fagyasztani kell, mert egy kutyák számára halálos betegséget terjesztő parazitát tartalmaz.

Ne adjunk nagytestű állatok teherhordó csontjait, nem tudja elrágni, és beletörhet a foga. Tartózkodjunk a furcsa alakú, vagy apró csontoktól is (pl. karajcsontok), mert bélelzáródást okozhatnak.

Fontos, hogy a felkínált eleség egészben, vagy nagyobb darabokban kerüljön a kutya tányérjára, mert a rágás, tépés, csontroppantás tisztán és egészségesen tartja a fogakat. Olyan méretű darabokat adjunk a kutyának, amit biztosan nem tud rágás nélkül lenyelni, ez ugyanis fulladást vagy elzáródást okozhat. (Pipacs és Molly pl. ezért nem kap csirkenyakat.)

wolf eating

A prey modell követése sok-sok húst jelent, ennek kezeléséhez némi előkészület szükséges. Elsőként ajánlott egy külön, erre kizárólag erre a célra használatos fagyasztót beszerezni, különösen több kutya esetén. Célszerű adagonként lefagyasztani a beszerzett húst. Kezdetben – amíg az adagolás rutinná nem válik – hasznos eszköz egy mérleg, és egy húsdarabolásra alkalmatos célszerszám.

A napi adag mennyiségét tekintve a kutya ideális testsúlyának 2-3%-a megfelelő kiindulási alap, amit a napi aktivitás, időjárás, vemhesség-szoptatás, életkor felfelé és lefelé is módosíthat. Természetesen, ha a kutyus dagi, nem az aktuális súly 2-3%-át kell alapul venni, hanem az ideális testsúllyal számoljunk.

Kölyköknél kiindulásképpen az aktuális testsúly 10%-a a napi adag, amíg el nem éri felnőttkori testsúlyának 3%-át, ekkor fokozatosan le kell csökkenteni az adagot a 2-3%-ra.

Felnőtteknél napi 2, kölyköknél napi 3-4 etetést javasolnak.

A bevezetés üteme

A prey modell követői szerint az étrend fokozatos bevezetésével megelőzhetjük az átállással járó emésztőrendszeri problémákat. A fokozatos bevezetés azonban semmiképpen nem azt jelenti, hogy kezdetben táppal keverve adjuk a nyers húst.

A bevezetés előtti napon ajánlott koplaltatni a kutyát, majd az első két napon csak kisebb adagnyit adjunk, pl. csirkefarhátat. A harmadik napon be lehet iktatni a csirkecombot is, étkezésenként váltogatva a farháttal.

Olyan kutyáknál, akik hosszú ideig csak tápot kaptak, az első héten megfigyeltek egy alkalmankénti hányással, laza széklettel, esetleg hasmenéssel járó ún. detoxikációs szakaszt, ám ez nem jelent bajt. Mindössze arról van szó, hogy a nyers hús megemésztéséhez az emésztőrendszernek át kell terveznie működését. Az átállást nagyban elősegítjük, ha az első 2 hétben csak egyféle húsforrást – legjobb talán a csirke – használunk.

A 3. héten bevezethetünk egy újabb fehérjeforrást is, pl. pulykát (nyak, szárny), amit étkezésenként váltakozva adjunk a csirkével. Ha ennek hatására a széklet lazábbá válna, lépjünk vissza, adjuk ritkábban. Problémamentes emésztés mellett a következő héten jöhet pl. a hal, itt a nyers és a konzerv változat egyaránt megfelelő. Hetente iktathatunk be újabb húsféléket, ezeket mindig váltakozva adjunk a már bevezetettekkel, közben figyeljük a széklet konzisztenciáját.

A hatodik héten bevezethetjük a marhahúst, ugyanakkor a marhacsont nagy sűrűsége miatt nem javallott (kivéve a bordák).

Megjegyzés: a prey modell leírásában legtöbb helyen szerepel a sertéshús is. A nyers sertéshús etetésének tilalma az Aujeszky-betegség kórokozójának hordozása miatt nálam ökölszabály. Létezik ugyan ellene védőoltás a sertések számára, de épp a napokban hallottam egy adatot: Magyarországon a sertéshús 40%-a a fekete-gazdaságból származik, azaz állatorvosi ellenőrzés nélkül kerül a fogyasztókhoz, tehát nem lehetünk biztosak benne, hogy az olcsón vásárolt hús biztosan mentes az Aujeszky kórokozójától.

A 7-8. héttől bevezethetjük a belsőségeket is. Tápértékének megőrzése érdekében nyersen javasolt adni, ám ha a kutya ebben a formában idegenkedne tőle, kezdetben a külsejét nagyon enyhén meg lehet pirítani, de idővel ezt is hagyjuk el. Itt is tartsuk be a hetenkénti fokozatosságot, előbb csak májat adjunk, majd jöhet a vese, lép, stb. is. Mivel lazítják a székletet, célszerű a farháttal együtt adni, így annak székletet szilárdító hatása kiegyensúlyozza a belsőségek okozta lazítást.

A belsőségeket adhatjuk naponta, betartva a 80-10-10%-os arányt, vagy kiszámítjuk, a napi 10%-nyi mennyiség hetente mennyit tesz ki, és azt hetente 1 alkalommal, egy étkezésre odaadni.

Reklámok

12 thoughts on “Mint a farkas

 1. Kedves Kata!
  Azt szeretném kérdezni, hogy ezt a teljesen nyers dolgot hogyan szoktad csinálni? Teszem azt, reggel kiveszed a fagyóból, estére kiolvad és úgy adod? Mert én eddig azért főztem meg az összes húst, mert ugye fagyosan nem adom a kutyának. Mi erre a legjobb megoldás?

  Köszönöm

  Enikő

  • Szia!

   Adagonként fagyasztom le a kaját, amiből reggelente kiveszek egyet. Nyáron a sima hűtőben, télen szobahőmérsékleten hagyom kiolvadni.
   Ha etetés előtt még túl hidegnek találom a húst, öntök rá egy kis forró vizet, hogy kissé átmelegedjen.

   K.

 2. Szia!
  Nem sokara lesz egy doberman szukam. Szeretnem megkerdezni, hogy mar amikor hozzam kerul egybol elkezdhetem a nyersetetest? Van olyan cikk, ahol le van irva kolykoknek az adagolas es h milyen dolgokat lehet nekik adni?
  Koszonom
  Erika

  • Szia!

   Én fél éves kor alatti kölyköknek nem adok nyers kaját, csak alkalomszerűen 1-1 farhátat. Nem azért, mert ellenzem, vagy nem tartom egészségesnek, inkább a csontok megrágásával (pontosabban meg nem rágásával és emiatt fuldoklással) van bajom, darálva pedig nem adok csontot a kutyáimnak, mert sajnos megtapasztaltam, mit tud okozni. Így tanácsot sem szeretnék ebben adni, mert nincsenek személyes tapasztalataim.

   Abban tudok segíteni, hogy idemásolok neked egy angol nyelvű cikk fordítást erről a témáról:

   A BARF kitalálójának tartott Dr. Ian Billinghurst szerint 5 hetes kor után alkalmazható a BARF étrend, amely a következőkből áll: nyers húsos csont (nevezzük ezt BÁZIS-nak), valamint a zöldségek és húsvagdalék/pástétom (nevezzük ezt KÖRET-nek).

   A nyers húsos csont lehet csirkenyak vagy szárny. Lényeg, hogy puha legyen, és viszonylag kicsi.
   Az étrend KÖRET része a zöldség/gyümölcs és darált hús, és különféle kiegészítők. Ez lehet zabpehelyből/zablisztből, tejtermék, vagy belsőség. Ezek aránya a teljes adagban 20% legyen. Fontos a változatosság.

   A KÖRET legalább fele legyen zöldségféle, lehetőleg nyersen, reszelve, darálva (nyersen adva nehezebben emészthető), másik fele bármilyen sovány (vagyis a látható zsírtól és különösen a bőrtől megszabadított) hús ledarálva.
   A felhasználható alapanyagok vonatkozásában nincs eltérés a felnőtt kutyákéhoz képest.
   Két kg körethez az alábbi kiegészítők adását javasolja:
    100 g sovány natúr joghurt
    3 nyers tojás (megfontolandó, ha tárolni akarjuk az ételt)
    2-3 kiskanál lenmagolaj (halolaj?)
    Egy negyed borjúmáj nyersen
    2-3 gerezd fokhagyma
    2-3 evőkanál algapor
    B és C-vitamin

   Mindebből egy homogén masszát kell készíteni, így a kölyök nem tudja kiválogatni a számára kevésbé ízletes alkotóelemeket.

   A BÁZIS és KÖRET javasolt aránya 60-40%.

   Az étrend legalább 30% zöldségfélét tartalmazzon.
   Az elhízást mindenképpen meg kell akadályozni, és inkább mindig legyen kissé éhes. A mennyiségre vonatkozóan a kölyök testsúlyának 10%-a a kiinduló mennyiség, ha ettől hízni kezd, csökkenteni kell az adagot.
   Ebben az étrendben mellőzni kell a Ca pótlást, csonterősítők adását.

   Kölyökkorban elkövethető hibák:
   – Túl gyorsan nő.
   – Túl sok Calciumot kap.

 3. szia Kata! a lazacolaj szavatossági idejét mennyire kell komolyan venni? használhatom szerinted azután is, hogy már lejárt vagy inkább dobjam ki?

 4. Kedves Kata!
  Kutyusomnál találtak egy hasűri daganatot és sajnos áttétet a májban. Elkezdett válogatni és egyre kevesebbet enni, ez volt a tünet.Pár napja nagyon keveset eszik, többnyire valamilyen húst fogad csak el, azt is csak kézből. Alapvetően a kedve jó, egyéb tünet nincs.
  Van esetleg valamilyen javaslatod mit adjak neki? Leküzdhető valamivel az étvágytalanság?
  Köszönöm!

  • Kedves Enikő!

   Jobbulást a kutyusnak.
   Nem sok tapasztalatom van daganatos kutyákkal (szerencsére).
   Az étvágy javítására kutyáknak való béres cseppet és B vitaminokat adnék, és mivel a mája is érintett, máriatövist is.
   Ha keveset eszik, annak valamilyen evéssel összekapcsolt fájdalom is állhat a hátterében….
   Tápot semmiképpen ne kapjon.

   Most többet nem tudok javasolni, de keresgélek egy kicsit a témában.

   • Kedves Kata!
    Köszönöm szépen a választ!
    Tegnap elkezdtem a béres cseppet, remélem segít kicsit az étvágy visszahozatalában.A többit is beszerzem.Tegnap egy kis húst hajlandó volt megenni kézből és egy kis almát is – nagyon szereti egyébként, igazi fanatikus de az elmúlt napokban ez sem mindig kellett neki, tegnap viszont érdeklődve jött amikor mi ettük és el is fogadott egy keveset.
    Köszönöm h utánanézel!

 5. Kedves Enikő!

  Az étvágytalanság a betegség tünete, ahogy már írtam, lehet fájdalom az oka, vagy az, hogy a daganat nyomja valahol az emésztőrendszerét, vagy a betegsége nehezíti az emésztést, és a kutya ösztönösen kevesebbet eszik, hogy ne érezze magát kellemetlenül.

  Az évtágytalanság javítására nem sok hasznos tippet találtam, ilyeneket javasolnak:
  – naponta többször kínáljuk
  – (test)melegen kapja
  – ha nyersen nem ízlik, forrázva adjuk, ill. fordítva
  – étvágya naponta változhat, ill. az is, mit eszik meg szívesen – türelemmel kell próbálkozni
  – soha ne erőltessük az evést
  – ne kapcsoljuk össze semmilyen kellemetlen dologgal, pl. gyógyszer beadással
  – kézből próbáljuk meg etetni.

  A daganatoknál az sem mindegy, mit eszik. Általános szabályok:
  – alacsony szénhidrát tartalom: a rákos sejtek is glukózon élnek, így ezt lehetőleg minél kevesebbet vagy semennyit ne kapjon, tehát kerülendő minden gabonaféle, magas keményítő tartalmú zöldségek, és a magas cukortartalmú gyümölcsök! A rostbevitel miatt kevés zabpelyhet vagy főtt rizst kaphat. BARF-os csoportban a rostbevitelt sokan kókuszreszelékkel oldják meg, ez szerintem is jó, és energia is van benne. Az energiabevitel max. 20%-a származzon CH-ból.
  – fehérje: a máj érintettsége miatt csak jól emészthető, magas biológiai értékű fehérjét kajon, nem emelt mennyiségben. Emellett legyen alacsony a nátrium és a réz tartalma, pl. pulyka, csirke, fehér húsú halak, marha, tojás, túró, tejsavó, makréla, szardínia (konzerv, vízben ne növényi olajban), sprotni (Lidl-ben kapható fagyasztva). Az energiabevitel 40%-a származzon fehérjéből.
  – Zsírok: az energiabevitel kb. fele származzon zsírokból. Nem kell tehát zsírszegényen etetni…

  Étrendkiegészítők:
  – Máriatövis!
  – B vitamin komplex
  – K vitamin
  – C vitamin (antioxidáns)
  – E vitamin (antioxidásn)
  – Cink (antioxidáns, és segít megkötni a májban a rezet)
  – Omega 3 zsírsav (gyulladáscsökkentő, immunerősítő) – jó minőségű lazacolaj, (de ezt sosem szabad melegíteni!)
  – probiotikum (javítja az emésztést)

  Sok folyadékot kell innia.

  Kerülendőek a magas:
  – nátrium,
  – kálium,
  – réz tartalmú élelmiszerek!

  Egyelőre ennyit találtam.

  Üdv.

  kata

  • Kedves Kata!

   Nagyon szépen köszönöm a részletes tájékoztatást. Próbálkozunk mindennel, amivel lehet (naponta sokszor, többféle), sajnos annyira keveset eszik, hogy ezzel szinte semmilyen tápanyaghoz nem jut a szervezete szerintem. De nem adjuk fel!
   Köszönöm szépen még egyszer!
   Enikő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s