Ne főzzünk? Adjuk nyersen?

A BARF (Biologically Appropriate Raw Food vagy Bones And Raw Food, vagy Bones and Raw Flesh rövidítése) vagy Raw Diet étrend elterjedése egyfajta tiltakozásként, a száraztápok elleni fellépésként indult Ausztráliában és az USA-ban. Egyre több kutyatulajdonosnak kellett ugyanis szembesülnie kedvencének emésztési problémáival, gyulladásos bélbetegségével, állandósult hasmenésével, fogkövességével, melyek hátterében sokszor egyértelműen azonosítható a gabona allergia, és a rágás hiánya.

A BARF, vagyis nyers koszt lényege, a különféle nyers csontos hús – lehetőleg egészben, vagy nagyobb darabokban történő etetése zöldséggel, gyümölccsel kiegészítve. A BARF étrendben nem szerepel gabona, vagy semmilyen ebből készült étel (tehát tészta sem). A hús legtöbbször csirke, de tetszés szerint lehet bárány, marha, vadhús, kacsa, nyúl, sertés, hal.

A mozgalommá terebélyesedett étrend Dr. Ian Billinghurst nevéhez köthető, aki Juliette de Bairacli Levy, ausztrál „füvesasszony” 1930-ban, a kisállatok holisztikus táplálásáról írt könyveit alapul véve 1993-ban publikált e témában először.
A BARF egyik alaptétele, hogy a kutyák emésztőrendszere nehezen küzd meg a gabonafélék emésztésével; míg a farkasok, vagy a vadkutyák természetes étrendjében a hús mellett szerepel némi zöld, vagy gyümölcs, a gabonaféléket nem keresik. A kutyák emésztőrendszere az ehhez szükséges enzimek hiányában nem is képes megemészteni a gabonákat. A száraztápok emellett a fogra ragadva ideális körülményeket teremtenek a fogkövességet, ínygyulladást okozó baktériumok megtelepedésének és szaporodásának.
Egy tipikus BARF étrend 60-80%-os nyers csontos húsosból (melynek mintegy 50% hús, pl. csirke nyak-, hát és a szárnyak) és 20-40% gyümölcsből, zöldségből, belsőségekből, tojásból, tejtermékekből áll. Ehhez adható csukamájolaj, vagy valamilyen halolaj, az Omega-3 zsírsav pótlására.
A BARF étrend bevezetésének tapasztalatairól a kutyatartók levelezőlistákon, fórumokon osztják meg egymással, és az érdeklődőkkel tapasztalataikat. A legjellemzőbb változások között említették:
 • A kutyának nincs „kutyaszaga”.
 • A csontos, porcos, nagyobb húsdarabok rágása, tépése természetes fogkefeként is funkcionál, erősíti az állkapocs, a nyak és a váll izmait.
 • A rágással eltöltött idő alatt a gyomor felkészül a táplálék megemésztésére, az emésztőnedvek termelődésére.
 • Kevesebb, szilárdabb széklet.
 • Csökkenő állatorvosi költségek.
 • A nyers étrend olcsóbb, mint a konzerv, vagy táp.
 • A kölykök fejlődése kiegyensúlyozottabb, egyenletesebb, a nyers étrend mellett nem jelentkezik a csontokat, izületeket megterhelő gyors növekedés.
 • A nyers koszttal megakadályozhatjuk, hogy a kutya habzsolja az ételt, vagy fuldokoljon tőle. Ha rágnia kell, lassabban fog enni.
 • A korábban enervált, lustább mozgású kutyák „életre kelését”, a korábbinál sokkal mozgékonyabbak, energikusabbak lesznek.
 • Megszűnnek az allergiás tünetek.
 • Jelentősen csökkennek, vagy megszűnnek az izületi gyulladások, fájdalmak.
 • A kutya jól tartja a normál súlyát.
 • Megszűnik a kellemetlen kutyaszag.
 • Hosszabb életűek lesznek.
 • A szukák jobban viselik a vemhességet.
Ellenzői szerint a nyers húsban lévő baktériumok megbetegítik a kutyát, ám a hívek szerint ez nem reális veszély, hisz baktériumok mindenütt vannak. A kutya erős immunrendszerrel rendelkezik, és mindenfajta baktérium elpusztítására képes, ezért az egészséges nyers hús a kutyának nem árt. Salmonella, E-coli, stb. valóban előfordulhat a nyers húsban, de ugyan úgy megtalálhatók a hűtőszekrényben, a mosogatóban, padlón, a kertben, az autón, vagy a parkban.
Ellenérvként szerepel a csontok okozta fogtörés, bélelzáródás, bélperforáció, gasztroenteritis, a hívek szerint ezek azonban ritkábban jelentkeznek, mint a fogkövesedés és annak következményei, és az éles, szilánkos törés inkább a főtt csontokra jellemző.
Reklámok

31 thoughts on “Ne főzzünk? Adjuk nyersen?

 1. Nagyon jó a blog! Sok hasznos infót szereztem, de lennének kérdéseim, remélem nem gond, hogy kicsit hosszasan írok.Nekünk egy 6 éves labink van, 1 éve van nálunk, menhelyi kutyus volt. Mikor elhoztuk már akkor is gondok voltak a fülével, de vállaltuk, hogy lehet egy egész életén át, de rendszeresen pucoljuk, tisztitjuk neki. Elég szépen rendbe jött, de tiszogatni, pucolni kell neki minden nap vagy minden 2. nap – egyébként a fejét nem rázza, ezt leszámítva is nagyon jókedvű, egészséges kutya, semmi látszatja nincs, hogy van gondja a fülével…Tápot kap, Purina középkategóriás lazacos sensitive-t. Próbáltuk a hipoallergén elsőkategóriás tápot is, szintén lazacosat, de igazából semmit sem változott a helyzet: ugyanúgy tisztogatni kellett a fülét, elég erősen zsírosodott, így visszatértünk a középkategóriásra. A múlt héten voltunk a állatorvosnál éves oltásra és megnézte a fülét is. Sajnos azt mondta, hogy nem valami szép, kaptunk gyulladáscsökkentő cseppet, amit napi 2x kell a kutyink fülébe cseppenteni illetve még azt mondta, hogy igazán gondolkodjunk el, hogy diétára fogjuk, és főzök neki, mert úgy látszik, hogy ez ételallergia és ő nem hisz abban, hogy speciális tápokkal ez kordában tartható. Bevallom szkeptikusan álltam a dolog elé, de gondoltam megér egy próbát. Vettem marhahúst (szegy és nyak) és kacsazsírral megpároltam – rizzsel, vegyes zöldséggel elkészítettem. 2x kap a kutyánk, reggel és este kb 400-450 grammnyit, aminek kb 200-250 grammja marhahús. Ezenkívül még a jutifalatját hagytuk meg, mert az 85%-ban szárított lazac, semmi gabonatartalommal, kifejezetten allergiás kutyáknak.A 2. napon vagyunk túl és mintha rószaszínebb lenne a füle, szóval javulást látok. Meddig csináljuk ezt a diétát? 12hétig? Nem nagyon egyoldalú-e ez a táplálék, mesterséges vitaminokat/-kiegészítőket nem kellene-e az ételéhez keverni? Sertéshús mennyire lehet allergén, mikor térhetnénk arra át? Főtt velőcsontot adhatok-e már neki?Köszönöm a választ.ÜdvözlettelAndrea

 2. Kedves Andrea!Ételallergia esetén én sem hiszek a gyógytápokban. Ahhoz, hogy biztosan tudjuk milyen tápot szabad egy allergiás tüneteket produkáló kutyának adni, azt is pontosan kéne tudni, mire allergiás. Léteznek ilyen vizsgálatok, de drágák. A saját menü viszont mindig beválik.A külföldi szakirodalom 12 hetet javasol, de azt gondolom 10 hét után már lehet próbálkozni. Ha a csont is marhacsont, nyugodtan lehet adni neki. A sertéshús viszonylag ritkán okoz allergiát kutyáknál, hisz nagyon kevés tápban van, vagyis a kutya ritkán találkozik vele. Ha eltelt a min. 10 hét, bátran ki lehet próbálni – de csakis főzve, sütve. Az allergén kizárása sajnos türelemjáték…az viszont biztató, hogy az étrendváltozás ilyen gyors eredményt hozott.Vitaminpótlásra mindenképpen szükség van, de nem feltétlenül tabletta formájában, a zöldségek is rengeteg vitamint tartalmaznak. Sok hasznos dolog van pl. a céklában és a sütőtökben. Pl. a napi adag zöldség részének 10-10%a lehet ez, főzve. E mellé lehet tablettát is adni, de nem kell egy napi adag, hanem mondjuk a fele. Üdvözlettel:Kata

 3. Én sokat gondolkodtam a BARF étrendre való átállásra a kutyáimnál, de nem tudom, mennyire viselné meg pl a 12 éves kutyámat? Most Acanát esznek (gabonamentes, tartósítószerek nélkül), elvileg a gyártó szintén a kutyák természetes táplálkozását veszi alapul. A csonttal az a bajom, hogy az idős kutyámnak nagyon ócskák a fogai, letörtek-kihullottak, a tápot is beáztatva kapja. Másrészt egy kilyukadt bél halálos lehet az ebre nézve, míg a fogkövet azért el lehet távolítani…rágni pedig marhabőrt szoktak, és nagyon jól elvannak vele. Az egyik kistestű kutyám meg sem tudná rágni, max. a csirkenyakat, de azt sem nagyon merném adni neki.A zöldségek vitamintartalma…én bio répát szoktam főtten összetörni és a tápjukhoz adni időnként, és főtt bio csirkeszárny hús-porc-bőr részeit, de ha nyers koszton akarnám tartani őket, a bio, jó minőségű termékekkel jóllakatni a falkát nem lenne olcsóbb, a legdrágább Orijen táp ára körülire jönne ki.Mindezek ellenére szimpatikus a módszer, kár, hogy itthon nem lehet előre csomagolt BARF ételeket kapni a kutyáknak (www.barfworld.com).

 4. Az én fiatal kutyáimnál semmilyen problémát nem tapasztaltam az átállással, szerintem az idős kutyát sem viselné meg – ha amúgy nincsenek emésztési problémái, vagy valamilyen gyomor-bél betegsége. Minden étrend váltást célszerű fokozatosan bevezetni, először csak heti 1-2 nap kapja az újat, következő héten már minden 2-3 nap, stb. A csonttal tényleg vigyázni kell, ha már nem tud rendesen rágni. Max. heti 1 farhát, ha nem okoz neki fájdalmat a rágás. A répa mellé ajánlom az almát és a céklát is, nem drágák, de nagyon hasznosak. Néha lehet kapni túlérett, épp ezért olcsó banánt, ez szintén jó. Nagyobb boltokban gyakran leárazzák az 1-2 nap múlva lejáró tejtermékeket, ha van köztük túró vagy joghurt, azt mindig veszek nekik. Valóban nem olcsó a BARF, de nagyon jók a tapasztalataim vele, jobbak, mint az Acanával.

 5. Szia! Van egy közösségi blog, amit futattok, és pont erről a témáról írok. Bemásolok pár részletet innen, és odaírom a forrást. Hogy ha probléma, kérlek jelezd nekem. Itt a blog címe: http://csikitv.ro/kutyus

 6. Szia Kata, ha mindennap kap a kutyus egy fél ujjnyi banánt (érett/félérett) az gond? Nem szuvasodhat ettől jobban a foga? A másik az alma, én azt olvastam valahol, hogy az almát és a szőlőt nem tudja a kutya megemeszteni, vesebetegség kialakulásához vezethet, Te pedig írod az almát – szóval ez valami hanta-dolog volt, amit olvastam, így az alma is adható? MÁSÚgy néz ki, hogy a gabona- és csirkeallergián kívül pollenallergiás is a kutyusunk, ami kicsit gyakrabb vakarózássál jár ilyenkor szeptember-október környékén, nem tudsz esetleg valami természetes immunerősítőt ajánlani, amivel valamennyire ezt vissza lehetne szorítani? Sem a szteroid-injekció sem az antibiotikum híve nem vagyok, mikor azok csak felületkezelésre szolgálnak…Köszi

 7. Elnézést mindenkitől a késedelmes válaszokért! BoVa: Ha forrásmegjelöléssel idézel, használd egészséggel az általam írottakat. Névtelennek: A kutyák foga nem szuvasodik, így a banán nem jelent gondot. Almát nyugodtan adhatsz, de a könnyebb emészthetőség érdekében reszelve, és a magja nélkül érdemes adni, mert nem tudják lebontani a növényi cellulózt. Az én kutyáim egész ősszel almáznak, amit a fa alól szednek fel, azt alig emésztett formában kakálják ki, amit viszont reszelve, az ételükbe keverve adok nekik, azt szemmel láthatóan megemésztették. Az alma tapasztalataim szerint a hurutos belekre is jó hatással van. A szőlő okozhat veseproblémákat, erről itt írtam bővebben: http://kutyakonyha.blogspot.com/search/label/toxikus%20%C3%A9telekImmunrendszer erősítésre az almaecetet ajánlom, én az ételükbe keverve adok napi egy kiskanálnyit – persze az adag a kutya nagyságától is függ. Létezik kutyák számára is Béres csepp, érdemes kipróbálni!

 8. szia Kata! két hete kezdtem el barfozni a kutyámmal és már az első etetés után beváltotta a hozzá fűzött reményeket (már-már elviselhetetlen szájszag és a habzsolás megszűnése) azóta pedig egyre több mindenben szembetűnő a különbség:). Az lenne a kérdésem, hogy te adsz e a kutyáidnak kiegészítőket a húsok és zöldségek/gyümölcsök mellé? Zöldkagylópor, immunovet, lazacolaj esetleg más? Hallottam olyat is, aki évente tart egy pár hetes kúrát ezekből és az év többi napján mellőzi. Fontos választani valamit, vagy ez csak akkor szükséges, ha hiányosségokat tapasztalok?
  Válaszodat köszönöm,
  Anna

  • Kedves Anna!

   Szerintem a lazacolaj az egyetlen, amit érdemes és szükséges folyamatosan adni. Én is inkább kúraszerűen (pl. vedlés alatt-után, vemhesség-szoptatás alatt) alkalmazom a csalánt (ezt nem is lehetne folyamatosan adni), lucernaport, és az almaecetet is, bár az ecetet lehetne rendszeresen adni vagy az ivóvízbe, vagy az ételbe. Ha idősek lennének a kutyáim, adnék zöldkagyló port vagy más izület védő anyagot, de még nincs rá szükség. Szerintem a jól megválasztott zöldségekkel, túróval, májjal, tojással, szívvel, joghurttal, túróval elegendő vitamint stb. kapnak.

 9. Kedves Kata!

  Van egy drótszőrű magyar vizslánk, aki most egy éves. Fél éves korában kezdődtek vele a problémák. Folyamatosan piros, gyulladt volt a szeme. Átmentünk jó pár szemcseppen, mire kiderült, hogy nem gyulladt, hanem a 3. szemhéj van folyamatosan duzzadt piros állapotban. ( valószínűleg allergia ) A bűzmirigye is túldolgozik, 2-3 hetente tisztítani kell. Eleinte táppal etettük, de az állatorvos tanácsára áttértünk a főzésre. Ez sem adott tökéletes megoldást, a szeme továbbra is vörös volt, de még elfogadható határokon belül. Ha valami miatt hasmenése lett, vagy lerobbant az immunrendszere, a füle is viszketni kezdett. Kizárásos alapon rájöttünk, hogy csirke allergiája van. Valami más allergiája is lehet, de sajnos még nem tudom mi, hiszen a főzés és a csirke hús elhagyása ellenére is piros a szeme, és viszket a pofája.
  Úgy döntöttem, az allergiás tünetek miatt megpróbálunk áttérni a BARF etetési módra. 1 hete kap nyers húst, és zöldségeket. Csirke húsra allergiás kutyának nyersen lehet adni csirkét? Patadokinál azt olvastam hogy lehet, de ezt más BARF oldal nem erősítette meg. Van erre irányuló tapasztalatod? Vad nyesedéket ha szarvas vagy őz, lehet adni nyersen, ha előtte fagyasztva volt?
  Most éppen gyenge hasmenése van, gondolom még szokni kell az átállást, a szeme piros, a füle szintén. Van esetleg még ötleted, mit tehetnék? Ha jól látom neked is van drótosod, és talán több a tapasztalatod az allergiával mint nekem.

  Válaszodat előre is köszönöm.

  • Kedves Andi!

   Ha valóban allergiás a csirkére, nyersen se adjatok neki. A csirke az egyik leggyakoribb allergiát okozó húsféle, így semmilyen formában ne próbálkozz vele.
   A vadnyesedéket én mindig megfőzöm, elsősorban azért, mert a boltos sosem tudja megmondani, van-e benne vaddisznó, vagy nincs. Vaddisznót/házi sertést viszont sosem szabad nyersen adni. Ha megbízható a forrásod, és biztosan tudható, hogy nincs benne vaddisznó, adható nyersen, de biztonsági okokból tanácsos 3 hétig fagyasztani előtte.

   AZ is lehet, hogy a kutyusnak nem is ételallergiája van, ez ritkább, mint a belélegzéses (atópiás), vagy a bolha allergia. Az allergént ki lehet mutatni egy spec. vizsgálattal, ami biztos nem olcsó, de lehet, hogy hosszú távon olcsóbb lenne, mint a folyamatos állatorvosi kiadások.

   Nem könnyű az allergiás állapotot megszüntetni. Néhány házi praktika, amivel biztosan nem ártasz:
   – adj neki csalánt, ami természetes antihisztamin. Írtam erről egy önálló bejegyzést is, megtalálod itt a blogon.
   – erősíteni kell az immunrendszerét. Olyan szert válassz, amiről kiderül az is, mi van benne…pl. K9 Immunity termékek.
   – adj neki lazacolajat. A benne lévő omega 3 zsírsav általában is javítja az immunrendszer működését, de az allergia egyes formáiban kifejezetten javallott adni. Vannak növényi olajból készített omega 3 készítmények is, de ez kutyáknál rosszul hasznosul, mindenképpen tiszta halolajat adj neki.
   – amíg nem tisztázott pontosan mire allergiás, ne kapjon se gabonát, se keményítőt (jutalomfalatban sem!).
   – a bolhaallergia lehetőségét is ki kell zárni, ez akkor is fenn állhat, ha látszólag nem bolhás a kutyus. Erről is írtam már bővebben itt a blogon.

   Remélem tudtam segíteni…

   Üdv.
   Kata

   • Köszi,
    minden info segítség, sajnos az állatorvosok elég tapasztalatlannak tűnnek a témában. Legalábbis akiket én ismerek. 🙂

 10. Kedves Kata!

  Felsorolnál egy két lehetőséget, mit adhatok a kutyának, hogy se keményítő se glutén ne legyen a táplálékában? Kissé bekorlátozottak a lehetőségek. 🙂

  • Szia!

   Érdemes lenne először csak a glutént vagy csak a keményítőt kizárni, és figyelni a változásokat. Ha mindkettőt egyszerre iktatod ki, és a kutyus jobban lesz, nem lehetne eldönteni, mi okozza a bajt. Azt viszont jó lenne tudni…
   Gluténmentes pl. a köles, a quinoa, az amaránt, a hajdina és a rizs.
   Keményítő kizárásához ne kapjon burgonyát, hüvelyeseket, kukoricát, rizst, búzát, zabot. Tehát a fehérjék (hús, belsőség, joghurt, túró, tojás) mellé zöldségeket (pl. kelkáposzta, cékla, brokkoli, sárgarépa, cukkini, cékla) és gyümölcsöket (pl. alma) kapjon.

   Feltétlenül számolj be kérlek, ha bármilyen javulást tapasztalsz, előre is köszönöm.

   Üdv.

   Kata

   • Szia,

    a csirke húst már korábban sikerült észrevenni, hogy bajt okoz. Áttértünk a vadhúsra, zabpehellyel, és répával, almával kiegészítve. körülbelül 4 hete kapja ezt az étrendet. Minden nap kap egy kis csalánt is, ahogy javasoltad bár ezt csak két hete kezdtük el. Sajnos a helyzet nem sokat változott, így most átállítanám a zabpehely helyett a rizsre, illetve a glutén mentes szénhidrát forrásokra. A tápláléka kb 70%-ban hús, 20 %-ban szénhidrát, és ehhez jön a zöldség, gyümölcs. Remélem tapasztalunk változást. Ez lesz a nagy glutén teszt. A füle most nem piros, szerintem ez jó jel. 🙂

 11. Szia,

  Alma kutya 2 hete nem kap glutént tartalmazó élelmiszert. A füle rendben van, a szeme kicsit piros, de elfogadható keretek között van, illetve felénk mostanában igencsak fújtak a tavaszi szelek. Ez is lehet a szempirosság oka.

  Egy gyakorlati problémám van, a kutyaiskola. Nem tudom milyen glutén mentes jutifalatot adhatnék neki. A virsli a kedvence, de sajna nem kapok glutén menteset, így marad a tepertő, pedig a virsli jobb volt. Illetve vizsla révén kiszagol minden elejtett jutifalit, és porszívó módjára felszedi őket. :-))) Erre sajnos még nem találtam megoldást.

  • Szia!

   Több lehetőség is van. Egyrészt lehet kapni glutén mentes jutalomfalatokat, vagy veszel olyan tápot, amiben csak hús és zöldség van (pl. Orijen), és ezt kapja jutalomfalatként.

   Készíthetsz otthon is glutén mentes lisztekből (pl. amaránt liszt, barna rizsliszt, hajdina liszt, lenmag liszt, csicseriborsó liszt, chia-mag liszt, quinoa liszt). Ezeknek ráadásul alacsony a kalóriatartalma is, ugyanakkor tele vannak vitaminokkal. Érdemes két félét keverni ezekből.

   Ehhez tojás, máj (nyersen darálva), banán, mogyoróvaj, alma, bármilyen zöldség, sajt adható, némi folyadékkal (pl. víz, leves).

   A lenmag, chia-mag, útifű maghéj jó zselésítők, a tészta megkötésében van szerepük, jól gyúrható és formálható lesz.

   Csak példaként három recept:

   Májas
   450 g máj pürésítve
   1 tojás
   1csésze hajdina liszt
   ½ csésze lenmag liszt
   1/4 teáskanál sörélesztő

   Nekem muffin tészta-szerű trutymó lett belőle, amit 180 fokon, 30 percig sütöttem. Kihűlés után kis kockákra vágtam. Hűtőben kell tartani. A máj darálva nem valami gusztusos látvány, de ez ne tartson vissza, a kutyusnak ízleni fog.

   Banános
   2 tojás
   2 banán
   1 csésze mogyoróvaj
   kevés méz
   1,5 csésze amaránt/hajdina/barna rizs/burgonya liszt
   1/2 csésze lenmag liszt

   A tojást, mogyoróvajat, banánt és a mézet simára kell keverni. Adjuk hozzá a liszteket előbb egy kanállal, majd gyúrjuk keményebb tészta állagúvá. Formázzunk golyókat, tegyük sütőlemezre. Előmelegített, 130°C-os sütőben 45 perc.

   Sütőtökös
   2 csésze hajdinaliszt
   ½ csésze lenmagliszt
   2 tojás
   1 csésze sütőtök püré
   kb. ¼ csésze húsleves/folyadék

   Hozzávalókat sűrű, sima masszává kell géppel keverni. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 30 perc.

   Minden liszt másként viselkedik, így lehet, hogy kicsit változtatni kell az arányokon, attól függően, lágy, vagy gyúrható tésztát akarsz. Szerintem mindegy, talán annyi a különbség, hogy a gyúrható tésztákat csinosan ki lehet szaggatni…

   Ha van aszaló masinád, akkor aszalhatsz almát, de akár húst, májat, pacalt is, ha érdekel, tudok küldeni erre is elkészítési módot.

   • Mihelyst lesz egy kis időm kipróbálom. Alma szeme, füle, szőre rendben van. Szerintem jó úton vagyunk. 🙂

    Köszönöm a rengeteg segítséget.

   • Zöldmáli kenel Miczek Zsófia

    Szerinted ha a glutén a fő probléma, kacsát adhatok neki? A kacsát is glutént tartalmazó magokkal etetik.

   • Adhatsz, a húsban nincs glutén. A feldolgozott húskészítményekben (lásd virsli) viszont már van.

    Kik a szülei Almának?

   • Szia,
    hétvégén előkeresem a törzskönyvet, és megírom.

   • Szia

    Ráckerti Ede
    Zöldmáli Zala

    Nagyszülők:
    Rakoncás Füge
    Gyarmat-Erdei Kinga
    Zöldmáli Huba
    Zöldmáli Luca

   • Akkor “rokonok” vagyunk, Pipacs kutyánk Zala alomtestvére 🙂

   • Igen! 🙂
    Küldenék képet is Almáról, de itt nem lehet. Hál istennek most jól van, remélem így is marad.

    Pipacs az allergiás nálatok? Csodaszép a “Kutyáink Blogja ” alapján.

   • Szerencsére ez a banda nem allergiás. Mollynak volt egy csúnya ekcémája (fekete labi), de a csalántól szépen elmúlott. Még anno, Misi nevű malamutunknak volt glutén intoleranciája, ami hasonlít az allergiához, de mégis más..

 12. Szia Kata!

  Csontliszttel van tapasztalatod? Egy 10 kilós, idős kutyusom van rozoga fogakkal, s a csontos húsról, csontról csak leszopogatja a húst, csontot meg otthagyja. Ezért utánaolvastam a csontlisztnek, de azt nem tudom, hogy ilyenkor hogyan módosul a színhús/zöldség/gyümölcs aránya?

  Eddig 60-80g színhúst, 60-70g zöldség-gyümit és 80-100g csontosat kapott.

  Illetve vajon nem okoz gondot hosszútávon csontlisztet adni a hús/zöldség/gyümi mellé?

  Előre is köszi a választ!
  Zs.

  • Szia!

   Nem használtam soha csontlisztet.
   A Facebook BARF-os csoportjában ezt a kiegészítőt ajánlják azoknak a kutyáknak, akik nem tudják megrágni a csontot.
   http://www.zooplus.hu/shop/kutya/taplalekkiegeszito/izulet_csontozat/hokamix/239987#more
   Személyes tapasztalatom nincs róla, így inkább csak tájékozódóként linkeltem be, mintsem ajánlatként.
   Amit viszont sosem tennék, bár sok BARF-os alkalmazza: nem adnék darált csontot. Bizonyára sok kutya van,a kinek ez sosem okozott problémát, nekem viszont az egyik kutyám majdnem belehalt a nyers darált csont okozta bélelzáródásba, a másiknak “csak” nagyon erős szorulása volt.

   Üdv.

   K.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s